Geçen hafta eşimle Kadıköy Moda’da bulunan Barış Manço Evi’ne gittik.Eşi Lale Manço tarafından ölümünden sonra yenilenerek bir müzeye dönüştürülmüş olan evi ziyarete açık. Tam 5 tl öğrenci 3 tl… Barış Manço’yu sadece çocukluğundan hayal meyal hatırlayan bir olarak evinde onu yeniden tanıma fırsatı bulduğumu düşünüyorum.
Moda’daki köşkü Barış Manço Whittall ailesinden 1984 yılında satın almış. Girişte sizi adam olacak çocuk programının müziği karşılıyor.Ayrıca bahçede Manço’nun arabası ve şarkı sözlerinden esinlenerek yapılan domates,biber ve patlıcan maketleri bulunmaktadır.
Köşkün girişindeki küçük antre salon ve yemek odalarını ikiye ayırıyor,girişin tam karşısında beyaz mermerden venüs heykeli girişte misafirleri karşılamaktadır.
Antrenin hemen sağında salon bulunuyor.Salona adım atar atmaz piyanoyu ve Barış Manço’yu görüyorsunuz.Evet,yanlış duymadınız ben gördüm ve çığlık attım. Bir Türk heykeltraş tarafından yapılmış heykel orjinalinden daha gerçekti. Gözleri sanki gerçek gibi bakıyordu. Neyse…
Salonun sonunda küçük bir oda var orası Barış Manço’nun ödül odası.Sayısız ödülleri bir odaya anca sığar zaten. Salondan çıkıp antrenin diğer tarafına geçtiğinizde yemek odasını görüyorsunuz. Yemek odası çok değerli mobilyalarla döşenmiş. Daha detaylı bilgi için müzeyi gezmelisiniz:)
Kıyafetleri
Köşk 4 kattan oluşuyor. Girişin dışında yukarıda 2 kat daha var.Girişin bir alt katında da müzeyi gezmekten yorulanlar için kafe yapmışlar.Girişte aynı zamanda Barış Manço’nun konserlerinde giydiği ve kendisine hediye edilen geleneksel kıyafetlerini görebileceğiniz kıyafet odası mevcut.
Köşkün merdivenleri piyanonun tuşları şeklinde yapılmış.Duvarlarında da notalar var.
Birinci kata çıktığınızda ebeveyn banyo, yatak odası ve misafir yatak odalarını gezebiliyorsunuz.En üst katta ise Doğukan Manço ve Batıkan Manço’nın odaları, banyoları var. Ayrıca Barış Manço’nın kişisel eşyalarının sergilendiği bölümler bulunuyor.
Girişin alt katında Şövalye odası denilen bir oda ve Lale Manço’nun kullandığı oda var.Ayrıca yazlık ve kışlık bahçeler bulunuyor ki buralar misafirleri ağırlayan kafeye çevrilmişler.
Barış Manço’nun Evi
saremy hakkında
Feminist, kedisever, kitapsever, spor yapmayı sever, baştan aşağı klişe sever
Bu yazı Gezdim Gördüm kategorisine gönderilmiş ve Barış Manço, batıkan Manço, Doğukan Manço, Kültür gezisi, müze ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.